Актуални новини

Tърговски преговори между ЕС и САЩ: ЕК публикува доклад за консултацията за защитата на инвестициите

tpti1

 Европейската комисия публикува анализ на почти 150 000 отговора, получени в рамките на нейната онлайн консултация за защитата на инвестициите и уреждането на спорове между инвеститор и държава (УСИД) в рамките на Трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите (ТПТИ). Анализът ще позволи на ЕК да вземе предвид общественото мнение при преговорите със САЩ относно обхвата и механизмите при уреждане на свързани с инвестиции разногласия между правителства и частни инвеститори.

Във въпросника по консултацията е обяснен подробно подходът на ЕС по 12 въпроса, свързани със защитата на инвестициите и уреждането на спорове между инвеститор и държава в рамките на ТПТИ. Въпросите включват запазване на правото на правителствата да предприемат регулаторни мерки в защита на обществения интерес, пълна прозрачност на производствата по УСИД, етични изисквания по отношение на арбитрите и създаване на апелативен орган.
Докладът на Комисията съдържа подробен анализ на всички получени отговори. Сега Комисията ще обсъди какви да бъдат следващите стъпки с Европейския парламент, държавите от ЕС и други заинтересовани страни, включително НПО, предприятия, синдикални организации, потребителски организации и академични институции.
Повече информация ТУК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *