Актуални новини

Европейската комисия публикува за първи път преговорни позиции на ЕС по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции

svobodna targovia1

 

Европейската комисия публикува голям брой документи, излагащи предложенията на Европейския съюз за правни текстове по редица теми в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), за което в момента се водят преговори със САЩ.
За първи път Комисията обявява публично европейски преговорни позиции в двустранни търговски преговори. Този безпрецедентен акт идва в изпълнение на ангажимента на ЕК за по-голяма прозрачност в преговорния процес.

„Радвам се, че можем да започнем новата година с ясна демонстрация на изпълнението на ангажимента за по-голяма прозрачност, който поехме преди малко повече от месец. Това е нов подход в търговската политика на Европейския съюз“, заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малстрьом.
В допълнение към конкретните предложения за правни текстове в трансатлантическото споразумение публикуваните документи включват и обяснения на разбираем език какво те означават, както и детайлни справки с факти, които изясняват европейските позиции.
„Включваме обяснения на нетехнически език към правните текстове. Важно е всеки да види и разбере какво предлагаме по ТПТИ, но също толкова важно е да стане ясно и какво не предлагаме“, заяви комисар Малстрьом.
Документите се отнасят до сферите на финансовите услуги, обществени поръчки, съответствие на регулаторната рамка, технически бариери пред търговията, сигурност на храните и фитосанитарните и ветеринарните практики, химикали, козметика, фармацевтика, текстил, автомобили, устойчиво развитие, енергетика и суровини.
Публикуваните позиции, детайлни справки и разяснения могат да бъдат намерени на интернет страницата: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230  (всички документи са на английски език). Там е публикувано за сравнение и вече договореното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *