Актуални новини

Белгийския търговски съветник на посещение в БсТПП

belgijka1

На 29. 10. 2014 г. в Бургаската търговско-промишлена палата гостува г-жа Ан Дефурни, Икономически и търговски съветник за България и Македония към Посолството на Кралство Белгия. Това е третото й поредно посещение в палата от мрежата на БТПП от началото на мандата й през 2013-та досега.
В увод Председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов направи преглед на българо-белгийските търговско икономически отношения и дейността на Палатата. Разгледани бяха сходствата и различията между сродните организации в Европа по отношение на принципа на членството и начина на финансиране, както и тенденциите за развитието им в бъдеще.

Съветникът предостави актуална икономическа информация за Кралство Белгия. Особен интерес предизвика развитието на клъстерите, за което се правят опити и у нас. Дефурни поясни, че добрите резултати в родината й се дължат на 15-годишна последователна политика с приемственост между правителствата. Тя сподели мнението на инж. Иванов, че за по-пълното оползотворяване на капацитета на клъстерите е необходима промяна в мисленето на хората към по-активно сътрудничество и взаимопомощ. В Белгия тези структури са развити най-добре в секторите логистика и екология. В отговор на желанието на БсТПП да покани експерт за обмяна на опит по темата Съветникът отбеляза, че подобна инициатива вече е била осъществена в София и е възможно да се повтори.
Тази година госпожа Дефурни организира успешна бизнес делегация с представители на 8 белгийски фирми в Скопие. Проведените там плодотворните двустранни срещи я обнадеждават за ползата от осъществяването на подобна инициатива и в България. В тази връзка Председателят на БсТПП предложи съдействие за разпространение на информацията сред потенциално заинтересовани компании от бургаски регион и привличането им за участие в събитието.
В заключение Съветникът изрази задоволството си от проведеното посещение и готовност за обмяна на търговско-икономическа информация и провеждане на съвместни мероприятия за създаване на нови бизнес партньорства.
Срещата на г-жа Дефурни с Председателя и експертите на Палатата се осъществи с любезното съдействие на кап. Георги Рахнев.

belgijka2

belgijka3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *