Актуални новини

Как да увеличим конкурентоспособността – финансиране и управление на плащания

kofas1

Хората губят най-много от приятели, често не искат да приемат неприятна информация, сподели Милена Виденова, управител на Кофас България по време на кръгламаса в БсТПП на 16.10.2014 г. 20-годишнината на компанията съвпада с провеждането на серия от мероприятия в изпълнение на съвместен проект с БТПП. В Бургас в рамките на темата „Как да увеличим конкурентоспособността – финансиране и управление на плащания” госпожа Виденова представи основните направления на дейността на Кофас България и резултати от изследването Централна и източна Европа топ 500.
В обръщението си към участниците Председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов изтъкна актуалността на темата и направи преглед на последните новости от дейността на Палатата, както и на традиционните й услуги.

Заместник-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев приветства инициативата на Кофас и я определи като изключително полезна. Той подчерта, че Бургас е много млад град, с най-висок процент хора на възраст между 25 и 35 години в станата – много важен фактор за развитието на всяко населено място. С привличането на инвеститори от сектори с свисока добавена стойност безработицата в общината към момента е спаднала до 5%. Господин Стойчев беше категоричен, че Бургас се нуждае от индустрия за икономическото си развитие. В заключение той отбеляза, че Общината е отворена за предложения за подобряване на дейността си.
От изложението на г-жа Виденова стана ясно, че основните дейности на Кофас България са три: застраховане на кредити / вземания, производство и търговия с бизнес информация и събиране на фирмени вземания. Търговецът инстинктивно се насочва към по-рисковите клиенти, защото с тях е по-лесно да се сключи сделка. 80% от компаниите се сблъскват с просрочени фактури, а 25% от тях изпадат в трайна несъстоятелност. Силна в превенцията и извънсъдебните етапи, Кофас има 85-90% събираемост на вземанията в България. Компанията съвместно с БТПП издава и Сертификат за отличие на МСП – удостоверение за добро финансово здраве и търговска репутация. От март 2014 досега в България са го получили 38 фирми.
Няма ли опасност поради тромавостта на съдебната ни система вземанията да се погасят по давност? Какво е решението за случаите на верижно междуфирмено задлъжняване, в края на което много често стои държавата? Могат ли да се застрахова вземането на множество малки суми? Как се определя кредитният рейтинг на младите фирми, които все още нямат стопанска и кредитна история? Тези и много други интересни въпроси бяха обсъдени по време на дискусията, след която стана ясно, че услугите на Кофас са за всеки, който предпочита фактите, превенцията и диверсификацията на риска.
В заключение г-жа Виденова отбеляза, че макар българската пазарна икономика да е млада, културата постоянно се повишава и застрахователният сектор се развива много динамично.

kofas2

kofas3

kofas4

kofas5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *