Актуални новини

Бизнес срещи Match4Industri 2014 – Измит, Турция

izmitvania1

 

Делегация на БсТПП, водена от заместник-председателя г-н Атанас Зайков участва в събитието за бизнес срещи Match4Industry 2014 (M4I), което се проведе паралелно с индустриалния и технологичен панаир SANTEK 2014 в град Измит, Турцияв периода 25-26.09.2014.
След покана за участие в мероприято от страна на Търговската палата на Коджаели, Бургаската търговско-промишлена палата сключи споразумение за асоциирано партньорство с Мрежата на Европейските предприятия – Източна Мармара. Съгласно споразумението БсТПП популяризира M4I с всички възможни средства на местно, регионално и национално нивои оказа съдействие за регистрация на фирми за участие. В резултат на информационната кампания беше формирана делегация от 14 души, представители на 9 фирми от различни сектори на бургаската икономика.

Сред официалните гости, отправили приветствия към участниците по време на церемонията по откриването на M4I и SANTEK бяха Председателите на Търговската и Индустриалната палати на Коджаели, Кметът на Измит, Областният управител на Коджаели. От речта на заместник-председателя на Търговската палата на Люксембург стана ясно, че идеята за M4I е породена от участие в подобно събитие в Люксембург.Измежду 21 страни участнички тази година това е гостуващата държава с най-силно присъствие – 26 от общо 201 компании, на второ място след домакина Турция с 98.Германия и Уганда участваха с по 12 фирми, следвани от Босна и Херцеговина, Холандия и България с по 11 компании.
За делегацията от Бургас следобедът на 25-ти беше наситен със срещи, по време на които експертите на БсТПП оказваха активно съдействиес превод на английски език. Денят завърши с изискана гала вечеря във великолепния Уелборн хотел. Значимостта и параметрите на област Коджаели отново бяха изтъкнати в презентацията на Председателя на Индустриалната палата: най-голям дял в турската химическа промишленост от 27%; дял от 34,02% (396 734 производствени единици) в турските автомобилни производители на оригинално оборудване; 18,8% от турската промишленост с основни метали; 17% от обемът на външната, като водещи външно-икономически партньори са Европа с 57,9%, следвана от Африка с 27,8%. На Германия се падат 54% от външните инвестиции в областта, следвана от САЩ и Холандия с по 23%. Коджаели има 13 организирани индустриални зони, 2 зони за свободна търговия 35 пристанища и индустриални пристанищни съоръжения в Измитския залив. Международното летище Сабиха Гьокчен е на 50 км. от Измит, а летище Ченгиз Топел – на 10 км.; от тук минава и европейски път Е80, основен път D100, високо-скоростен влак (Истанбул – Коджаели – Анкара).
Новите транспортни планове включват проекти за мост в залива, разрастване на съществуващата магистрала, изграждане на южна магистрала и трета ЖП линия за товари, удължаване на ЖП линиите за свързване на пристанищата с организираните индустриални зони, изграждане на логистичен център Кюсекьой. Заетостта на работната сила на Коджаели е 54,8% при средно за страната 50,8%. Измит е привлекателен за търсещите добри работни места, има 62 технически средни училища и 21 професионални училища, разнообразни възможности за туризъм, спорт, пазаруване, посещение на културни събития.
На 26-ти срещите продължиха в Индустриалния парка на автомобилния доставчик TOSB.
M4I се проведе за втори пореден път тази година с тенденция да привлича все повече участници.

izmitvania6

izmitvania2

izmitvania4

izmitvania5

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *