Актуални новини

„Бургас: бизнес възможности за устойчиво регионално развитие”

atkb1

По покана на Американската търговска камара  в България (АТКБ), Посолството на САЩ в София и Община Бургас на 04.06.2014 г. БсТПП участва в кръгла маса на тема „Бургас: бизнес възможности за устойчиво регионално развитие”. Бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с постигане на устойчива градска среда за по-висок икономически растеж. Целта на събитието бе да се превърне в платформа за дискусия между бизнес делегацията от членовете на Американската търговска камара, Община Бургас и представители на бизнеса в региона.

След приветствието на зам.-директора на АТКБ Даниел Берг, зам.-кметът Красимир Стойчев представи града като изключително млад, с добре развита инфраструктура и привлекателен за инвеститорите, най-големият от които Лукойл Нефтохим – Бургас АД с инвестиции на стойност близо 1,5 млр.щ.д. Той подчерта, че Бургас привлича все повече компании с висока добавена стойност.
Търговският аташе от Посолството на САЩ Томас Брънс изрази благодарност на Община Бургас и Председателя на БсТПП инж. Цанко Иванов за съдействието за организиране на мероприятието. Той представи услугите на търговския отдел към Посолството и административната мрежа, чрез която се предоставят: 70 търговски представителства в света и 100 офиса в САЩ. Господин Брънс насърчи присъстващите да се възползват от възможностите на отдела за проучване и подбор на най-добрите търговски и инвестиционни условия за бизнеса си.  
Станислава Димитрова от търговския отдел представи услугите по изготвяне на международен профил (due diligence), пазарни проучвания, виртуално представяне (Adobe Connect), организиране на търговски мисии, указател на фирмите за бизнес услуги. Сред партньорите на отдела бяха посочени Корпорацията за частни инвестиции в чужбина (OPIC), Агенцията за търговия и развитие на СЩ (USTDA), Външнотърговска банка на СЩ (Ex-Im Bank), Изберете САЩ (SelectUSA). На последно място, но не и по значение отделът помага на българските фирми да се ориентират в законодателството на САЩ.  
Ръководителят на икономическия отдел към Посолството на САЩ Робин Брукс запозна аудиторията с преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство – търговско споразумение между САЩ и ЕС, с подписването на което ще се премахнат тарифни и нетарифни бариери. Дебора Кембъл, Генерален консул на САЩ в Посолството в България представи услугите на консулството, видовете визи и процедурите по издаването им.  
В кръглата маса, модерирана от Алекс Нестор участваха и Милен Райков от „Ърнст и Янг България”, Светозар Захариев от ТехноЛогика, Пламен Жечев от „Сиско България”.

atkb2

atkb3

atkb4

atkb5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *