Актуални новини

Туризмът е индустрия на гостоприемството

trcon1

 

Туризмът е индустрия на гостоприемството – около тази теза се обединиха участниците в трейнинга във връзка с изпълнение на дейност 6 по проект „Стратегия за предприемачество и адаптация – Бизнес и иновации без граници“, с водещ партньор Бургаската търговско промишлена палата, който се проведе на 10 и 11 февруари2014г. в румънския град Констанца. В него участваха представители на различни фирми от туристическия бранш, които развиват дейност от двете страни на границата.

 

Домакините признаха, че България е развила значително по-добър туристически продукт по Черноморието, за това и с интерес изслушаха подготвените лекции и зададоха много въпроси. А посещението на Мамая и други туристически обекти и забележителности в района на Констанца на практика доказаха на българската делегация, че по румънското крайбрежие няма такова бурно строителство на туристически обекти. Визията на курортните селища, особено на хотелите и ресторантите на първа линия бе такова, какъвто бе Слънчев бряг през осемдесетте години. Така коментираха бургазлии видяното. Няколкото нови хотела в Мамая доказваха и наличието на съвременен интерес към туризма по румънското Черноморие, но твърде слаб.

 В теоретичната част на трейнинга  доц. д-р Галина Куртева от Бургаския свободен университет запозна  домакините с тънкостите при създаването на туристическо предприятие. Тя обърна внимание също и на спецификите в управлението на туристическите компании и създаването на СПА и Уелнес центрове. Особено внимание при дискусията бе отделено на обслужването на клиентите и образованието и квалификацията на туристическите кадри. Добрата бургаска практика на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” сподели Нели Евтимова. Тя наблегна на връзката между обучението и възможностите за практика в реална среда, подчертавайки, че училището има за партньори реални работодатели.

 „Моето присъствие сред вас не е само от уважение, като към отлични партньори. Целта е да обогатим информацията си в областта на туризма. За това и тук в залата присъстват мои бивши студенти, сега реално заети с туристическия продукт на Румъния. Трябва да имаме търпение да чуем дори познати неща, защото понякога в най-дребните детайли се крият полезни иновации”, каза в приветствието си към участниците в трейнинга Йон Данут Джуганару, генерален мениджър на Търговско промишлена, морска и земеделска палата – Констанца, основен партньор по проекта.

 Срещата завърши със споделяне на добри практики от туристически фирми.  Славена Стоянова от Поморие представи туристическата си агенция „Профил”, Ира Долапчиева покани румънските партньори да гостуват в Ахтопол, където 260 дни в годината са слънчеви и където всички могат да се отдадат на романтични преживявания. Румънците представиха четири звездния хотел  „Iaki”, чийто собственик е известният румънски футболист Георги Хаджи и туроператорската фирма „Парадайс”.

 В края на срещата участниците в тренинга получиха сертификати.

 Целта на работната среща бе подобряване на бизнес средата и споделяне на добри практики от страна на бургазлии в областта на туризма. При друга среща от страна на румънците се предлагат добри практики областта на транспорта, логистиката и пристанищното обслужване.  Това са двата сектора, дефинирани като с най-голямо значение за икономиките на двата района, по които се споделят добрите практики с целевите групи.

 Бенефициент по проекта „Стратегия за предприемачество и адаптация – Бизнес и иновации без граници“,  е СЦН „Търговско промишлена палата – Бургас”, а нейни партньори са Търговско промишлена, морска и земеделска палата – Констнца и Сдружение „Черноморски институт – Бургас”.

trcon5

trcon2

trcon3

trcon4

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *