Актуални новини

Уъркшоп по проект „Без граници“

workshop 1 14.11.2013

На 14-ти ноември с участието на представители на Община Бургас, бизнеса и академичната общност от регионите Бургас и Констанца се проведе уъркшоп на БсТПП и ТПМСК – Констанца в изпълнение на съвместния им проект «Стратегия за предприемачество и адаптация – Бизнес и иновации без граници». В обръщението си към участниците ръководителят на проекта Боряна Желева отбеляза, че целта на мероприятието е дефиниране на сектори от регионалните икономики на Бургас и Констанца, в които има възможност за подобрение.

Тя припомни, че през изминалите месеци в първия етап беше направено проучване, което показа, че един от определящите отрасли в Бургаска област е туризмът и съпътстващите го дейности. Съществуват добри практики, които могат да се адаптират за Румъния и да повишат броя на чуждестранните туристи. От друга страна доброто развитие на транспорта и логистиката в Констанца може да послужи като пример за внедряване на подобрения в същия отрасъл в Бургас. След проучването започна и разработването на стратегии. Експертът от българска страна доц.д-р инж.Дончо Керемидчиев представи анализ на туристически сезон 2013 на бургаското черноморско крайбрежие (БЧК), разработен съвместно с доц.Маруся Любчева, а румънският екперт Ирина Фрисиоиу – на транспорта и логистиката в Румъния.

От анализа на туристическия сезон стана ясно, че броят на туристите, посетили БЧК е нараснал с 8% спрямо 2012 г., като от януари до септември 2013 г. броят им е 1 231 000, с най-голям прираст от Беларус – 48%, Украйна – 32% и Финландия – 31%. Бест селър на сезона са били четири-звездните хотели, а в Сл.Бряг масово са търсили all inclusive. От няколко години са въведени нови резервационни системи, като най-често ги използват туристи от Кувейт, Испания, Германия. Туристите от Русия са започнали да планират по-рано ваканциите си, което е допринесло за подобряване на сезонната заетост и удължаването на сезона. Община Бургас и другите черноморски общини са работили професионално, като са подобрили инфраструктурата и организирали различни фестивали и конкурси. Сред благоприятните възможности на бургаското черноморско крайбрежие лекторът посочи подходящия за целогодишен туризъм климат, богатото културно-историческо наследство, възможностите за алтернативен туризъм, стабилната макроикономическа среда, ниските данъци, благоприятната и предсказуема фискална политика.

Като въведение Ирина Фрисиоу направи общ икономически анализ: от 2 години насам икономиката на област Констанца бележи ръст. Тъй като тя е най-големият генератор на приходи през последните 10 години, може да се направи извод, че цялата икономика на Румъния е във възход. Прогнозите за следващите три години са, че тази тенденция ще се запази. Концентрацията на 1/3 от активните фирми, целия морски туризъм, 28% от нефтопреработвателната промишленост и ядрената централа в Констанца я превръщат в област от национално значение. От икономическия анализ на Пристанище Констанца стана ясно, че то има най-голям принос в икономиката на Румъния и затова плановете за развитието му се разработват на национално ниво. С три сателитни пристанища, площ от 4 хектара, 140 кейови места и капацитет от 100 млн. тона товари годишно, то е най-голямото на Черно море. Стратегически позиционирано спрямо Европейските транспортни коридори, то е връзка между Европа, Източна Европа и Ценртална Азия. Пристанището има добре развита петролопроводна и газопроводна мрежа, обработва всякакви товари на специализираните си терминали, на територията му работят около 700 оператори. Очаква се увеличение на всички пристанищни дейности, които се преместват от северната към южната част на пристанището, към канала, който свързва Черно море и Дунав. Модернизирането се осъществява на база изпълнението на различни проекти по Европрограмата за развитие на транспорта, сред които проекти за удължаване на дигата с 1050 м. на север за повече сигурност, повишаване капацитета за товари по р.Дунав и с ЖП транспорт към вътрешността на страната, изграждане на пътен мост над канала Дунав – Черно море, подобряване на ЖП мрежата, увеличаване на дълбочината на кейовите места. Проектите, които търсят финансиране предвиждат създаване на изкуствен остров в канала Черно море – Дунав, изграждане на мост между острова и брега и на нов терминал за обработване на контейнери в южната част.

workshop 2 14.11.2013

workshop 3 14.11.2013

workshop 4 14.11.2013

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *