Актуални новини

Бизнесмени от Бургас и Констанца обменяха добри практики

constanca1

На 23 и 24 октомври представители на успешни бургаски фирми, членове на Бургаската търговско – промишлена палата, гостуваха на свои колеги в Румънския град Констанца, обединени под шапката на тамошната Търговско промишлена, морска и земеделска палата. Бургаската делегация бе водена от председателя на палатата инж. Цанко Иванов. Целта бе двустранно споделяне на опит и добри практики в проспериращи отрасли на икономиката, земеделието и пристанищните дейности. Подобряване на бизнес средата и изготвяне на предприемаческа стратегия, на базата на проведено проучване, което дефинира секторите с най-голямо значение за икономиките на двата региона, а именно за Бургас – туризма, за Констанца пристанището и свързаните с него дейности.

Срещата в Румъния бе по проект „Стратегия за предприемачество и адаптация – Бизнес и иновации без граници”,с договор N BG051PO001-7.0.07 -0043–C 0001, в който БсТПП си партнира с палатата в Констанца и Сдружение „Черноморски институт” – Бургас.

При откриването на работната визита инж. Цанко Иванов наблегна на факта, че на срещата присъстват хора с реален, практически опит, което ще рече, че идеята на подобни срещи е не само да се говори, а да се стигне и до истински ползи, например в търговския обмен между двата града. Бе акцентирн и фактът, че двата района, поради географското си местоположение, са много сходни. Но докато при нас направеното проучване показва, че туризмът и съпътстващите го дейности е водещ, то при румънците това е пристанището и съпътстващите в него дейности – транспорт и логистика.

Бургазлии се надяват, че добрите практики в сферата на туризма, споделени с колегите им от Констанца, биха довели до увеличаване броя на чуждестранните туристи в румънския град, а тайните на румънците в пристанищните дейности биха помогнали за развитието на Бургаския порт.

Като любопитен факт се подчерта, че на този етап плажовете около Констанца са посещавани изключително само от румънци. Едва около 10% са чужденците, предпочели да почиват на море там. За сметка на това Бургаски регион може да се похвали с над 2 милиона чужди туристи.

Генералният мениджър на румънската Търговско промишлена, морска и земеделска палата Йон Джуганару подчерта, че пристанището на Констанца е най-голямото в Черно море ичетвъртото по големина в Европа. Добрите негови практики могат с успех да бъдат приложени пък в Бургаския порт, увери той. Портът в румънския град се ползва за навлизане на стоки от Азия към Западна Европа. Той е не само морски, но и речен.

Домакинът сподели още, че за първи път тяхната институция си партнира с бургаска такава и се надява извън проекта, по който се извършва партньорството да бъдат направени повече стъпки към реално приложение на наученото. В тази връзка той покани бургаските фирми, свързани със строителство и изработка на паркет, когато догодина има изложение в Констанца, те да участват в него. Поканата бе насочена към Радостин Димитров, строителен предприемач и Костадин Димитров, чиято фирма се занимава с изработката на паркет, които бяха част от делегацията, но също така и към всеки бургаски предприемач, който има какво да предложи на пазара.

Към представителите на селскостопанския сектор бе отправена поканата да участва с новоразработените торове, през юни в най-големия панаир на торове след Букурещ, който също е в Констанца. Към представителката на образованието доц. Мария Никова – Петрова, шеф на колежа по туризъм в Бургас бе подчертано, че и домакините имат сродни учебни заведения, свързани с туризма. Така че партньорството може да се персонифицира.

Във връзка с това, че в бургаската делегация имаше представител и на хлебопроизводството – Станчо Станков, собственик на карнобатската фирма „Диамант 99”, не бе пропуснато да се каже, че в Румъния в момента ДДС върху хляба е намалено на 9% и сега се очаква да се разбере какво е отражението върху отрасъла.

Наличието на толкова малко чужденци по Румънското черноморско крайбрежие бе обяснено от домакините с лошата стратегия при приватизацията на обектите, където всичко е било приватизирано на парче, така едни се е сдобил час от хотела, друг с прилежащото кафене в него.

Двете страни се обединиха около идеята, че между Бургас и Констанца могат да се обменят туристи чрез екскурзии. А що се касае за развитие на водния транспорт, бе изказана надеждата, че река Дунав ще се развие като евтин и екологичен транспорт с помощта на евросредства.

Румънците бяха категорични, че в техния регион намалява броя на активните фирми, но за сметка на това се увеличава броя на инвестициите и като цяло икономиката се възстановява. Като слабости те отчитат, че се работи с остаряла техника, и технологии, инфраструктурата е лоша, има и несигурност на пазара. Средствата за инвестиране са много намалени. 40% от фирмите нямат планове за иновации, липсват им и връзки с международни партньори, а работната сила не е гъвкава. За това и като цели са поставени подобряването на визията на фирмите за партньорите, повишаване културата и знанията на предприемачите. За това спомагат и подобни срещи, където се създават реални контакти между представители на един и същи бизнес, от двете страни на границата.

По време на работната среща бе представен и подробен анализ на развитието на бургаския туризъм и икономиката на региона като цяло. Бе подчертано, че за отминалия сезон бестселъра на Черноморието бяха четиризвездните хотели и завръщането на туристите от т.н. соцлагер. В частност бе изтъкната и промяната при записванията в руския пазар. Ако до преди година – две руснаците не планираха от далече отпуските си, сега нещата стоят по нов начин. Преобладават записванията далеч преди сезона. Бяха споделени тънкости и при привличането на туристи, както и слаби страни на българския туристически продукт, като например малкото средства, които се отделят за реклама, липсата на правилника за прилагане на Закона за туризма, туристическо райониране, гаранционен фонд при фалит на туристически фирми и т.н.

Как се обучават туристически кадри в Бургас разказа на присъстващите Мария Никова – Петрова.

Препоръка към двете страни, които обучават кадри за туризма направи общинският съветник и бивш шеф на Пристанище Бургас – Деян Димов. Трябва да се обърне сериозно внимание на обучението на кадри за круизния туризъм, който в момента за Бургас е увеличен на 100%. Така че този вид туризъм да се запълни максимално със съдържание, защото при него нещата се случват за около 12 часа, а туристите са с големи финансови възможности и високи изисквания. Според Димов той е най-доходният отрасъл в целия туризъм.

От тази година Румъния е получила разрешение туристи да се качват на круизни кораби от Констанца, още едно доказателство, че пристанището е с много висок имидж. Този сегмент на туристическия продукт и румънският опит показва, че е търсен от хора над средното финансово ниво.

И двете страни се обединиха около идеята, че и след приключване на проекта, трябва да се създадат центрове за контакти и практическо приложение на добрите практики, а личните контакти между представителите на реалния бизнес от Констанца и Бургас, да изместят официалните.

Дона МИТЕВА

constanca5

constanca2

constanca3

constanca4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *