Актуални новини

Визита на посланика на Беларус в Бургаската палата

belarus1

На 09.09.2013 г. новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република Беларус у нас Владимир Воронкович, придружаван от съветника си по икономическите въпроси Елена Калошкина, първия секретар Сергей Петкевич и почетния консул Република Беларус в Бургас Атанас Попов посетиха Бургаската търговско промишлена палата.

Негово превъзходителство отбеляза, че от Беларус пристигат по 3-4 самолета дневно, което превръща България в най-предпочитаната туристическа дестинация, но двустранният икономически интерес се простира и в много други области. Елена Калошкина конкретизира отраслите машиностроене, приборостроене, нефтена промишленост, изложения и допълни, че на есенния панаир в Пловдив т.г. ще участват производители от Беларус. Тя разказа за сътрудничеството между Държавния икономически университет в Минск и Бургаския свободен университет за обмен на преподаватели и студенти и за разработените магистърски програми, по които завършилите получават българска и беларуска диплома. Съветник Калошкина изрази готовност за активен информационен обмен между посолството и Палатата в посока укрепване на търговско-икономическите връзки между двете страни, както и за организиране на двустранни визити.

Председателят на БсТПП Цанко Иванов благодари на делегатите за посещението, осъществено в самото начало на тяхната мисия в България. Той сподели, че неотдавна Палатата получи покана за посещение от отдела на ТПП на Беларус в гр.Брест и предстои то да бъде осъществено. Като препятствие за търговията между двете страни Председателят изтъкна условието в договорите по програми на ЕС, което позволява в изпълнение на проекти да се закупуват само стоки с произход от ЕС. В заключение Посланик Воронкович отбеляза, че много предприятия в България работят с капитал от Беларус и напомни за преимуществата за вносителите след обединяването на Русия, Беларус и Казахстан в общо митническо пространство.

belarus2

belarus3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *