Актуални новини

Българо-китайски форум в Бургас

  На 04.06.2013 г. Бургаската търговско-промишлена палата партнира на Българо – китайската търговско-промишлена камара, Областна администрация – гр. Бургас и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в провеждането на бизнес семинар на тема “Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай“. Целта на мероприятието беше информативна, както и за набиране на конкретни предложения за инвестиции от Китай.

  Областният управител Константин Гребенаров откри семинара с думите, че в българо-китайските търговски отношения основният проблем е количеството и затова пробивът на винпром „Пещера” на китайския пазар е много обнадеждаващ. Председателят на БсТПП Цанко Иванов отбеляза, че в медиите информацията за възможностите за бизнес с Китай е недостатъчна. От БКТПК обясниха, че предпочитат личния контакт с предприемачите и затова провеждат обиколка из 28 града в страната, за да се срещнат с предприемачите и да разяснят особеностите на отношенията с китайски партньори.

Готовността за подписване на договор още на първите преговори е едно от задължителните условия за стартиране на кореспонденция, разясни Председателят на БКТПК Виктор Азманов. Той допълни, че независимо от силния протекционизъм на Китай, изхранването на населението е приоритет номер едно и митата за внос на храни са изключително ниски.

  Участниците научиха какви са условията за ползване на преференциалната кредитна линия от 10 млрд. щ.д. на Ексимбанк – Китай, какви са подписаните споразумения и текущите преговори между министерствата на земеделието на двете страни и как развитието на голфа би удължило летния туристически сезон в България. Къде може да се намери повече административно-правна информация за регистриране на фирма в Китай, как биха могли да се облекчат тежките процедури за получаване на визи за двете страни и какво може да направи БКТПК за да защити интересите ни като потребители на китайски стоки бяха част от въпросите, които получиха отговор по време на срещата. Господин Азманов увери, че Камарата разполага с достатъчно голяма мрежа от контакти и специалисти от всички сфери на стопанските отношения, така че да е в услуга на българските предприемачи и прикани всички заинтересовани от бизнеса с Китай да се обръщат към БКТПК по всякакви въпроси преди да влязат в отношения с китайски партньори, за да получат навременен и компетентен съвет.

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *