Актуални новини

Представяне на БсТПП и Европа директно – Бургас в община Карнобат

Karnobat29.05.13 1

  На 29.05.2013 г. се проведе среща на представители на Бургаската търговско-промишлена палата с представители на бизнеса, здравеопазването и образованието от град Карнобат. Официален гост на мероприятието бе Кметът на града Георги Димитров, а любезен домакин – представителят на БсТПП за общината Станчо Станков. Основна цел на срещата беше представяне на услугите и дейностите на БсТПП, както и новооткрития информационен център Европа Директно. Председателят Цанко Иванов изрази задоволството си от срещата с ръководителите от една община, която запази промишлеността си и поддържа динамичен стопански живот. Той изрази надежда, че с разкриването на представителства на Палатата в Карнобат и Средец и с активната подкрепа в лицето на представителя г-н Станков, организациите в Карнобат и БсТПП ще сближат.

Председателят представи на присъстващите разнообразието от услуги в областта на оценката на недвижими имоти, издаване на сертификати за произход и форс мажор, стоков контрол, от които биха могли да се ползват управляваните от тях дружества. Той изтъкна, че БТПП е единствената организация в България, която съдейства за регистрация по GS1 – системата за кодиране, особено подходяща за внедряване от производителите на потребителски стоки и Бургаската палата има готовност да организира обучения, съобразени с потребностите на заинтересованите предприятия.

  Радко Дренчев представи ръководения от него информационен център Европа Директно – Бургас, един от 15-те в страната и 500-те в Европа, предназначен да подпомага фирмите и гражданите в запознаването им с институциите и процесите на вземане на решения в ЕС, правата ни като потребители и туристи, възможностите за обучение и финансиране на проекти, решаването на спорове, др. Той изтъкна, че целевите аудитории на центъра далеч надхвърлят обичайните бизнес партньори на Палатата и обхващат университетите, средните и основните училища, детските градини. Всеки може да се обръща към центъра за информация, да получава безплатно печатни издания на различни теми, свързани с ЕС, да задава въпроси на място в двата офиса на Палатата на ул. „Л.Каравелов” 12Б и бул.”Демокрация” 117, по телефон и по електронна поща. Служителите на центъра отговарят веднага на често срещаните въпроси, или насочват по-специфичните запитвания за отговор от правилната институция на Съюза.

  В Община Карнобат работят няколко едри предприятия, които осигуряват достатъчно заетост за жителите. Кметът Димитров е загрижен единствено за устройването на работа на около 1000 ниско квалифицирани лица, докато в общината се „внасят” същия брой работници от съседни общини за по-високо квалифицирани длъжности. Той изрази надежда, че скоро в Карнобат ще се реализират инвестиционни проекти, които да предложат и по-ниско квалифицирана заетост. Господин Димитров прояви искрен интерес към възможностите на центъра Европа Директно и любезно предостави място в Общината за излагане на печатните издания, така че да са по-близо и на разположение на гражданите на Карнобат. Срещата приключи с покана към всички да посетят Палатата и Центъра в Бургас за повече информация и обсъждане на възможности за сътрудничество.
{gallery}images/karnobat1{/gallery}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *