Актуални новини

Европа директно – Бургас и 9-ти май – Ден на Европа

Детско творчество в Деня на Европа – 9 май

  По случай деня на Европа 9-ти май екипите на ЕИЦ „Европа Директно” Бургас и ЦДГ „Раковина” проведоха съвместна изложба на детско творчество. Гости на мероприятието бяха Зам. Областният управител Севдалина Турманова, Директорът на дирекция „Образование и демографски въпроси” Веселина Таралова от Община Бургас, представители на НПО, образователни институции и ученици от ОУ „Любен Каравелов”.

  Боряна Желева от „Европа Директно” приветства гостите с добре дошли и разказа накратко историята на ЕС и празника 9-ти май. Директорката на детската градина г-жа Владка Димитрова представи изложбата и децата от четвърта група, които изнесоха поздравителна програма с песнички и танци за гостите. Сред много празнично настроение се създадоха нови познанства с перспективи за бъдещо сътрудничество и съвместни мероприятия на Центъра и образователните организации в града.

   Екипът на „Европа Директно” благодари на малчуганите за чудесното изпълнение с голяма торта с флага на ЕС.

Честване на Деня на Европа в СОУ „Найден Геров“ Бургас

  „Европа Директно“ Бургас участва в организацията на отбелязването на Деня на Европа – 9 май в училище „Найден Геров“ Бургас. Бе изграден информационен щанд на Европейския съюз. На учениците бяха раздадени материали според техните интереси и възраст. Беше организиран „флаш моб“ в двора на училището с участието на всеобщата любимка от реалити шоу „България търси талант“ – Лидия Стаматова.

Отново на училище“

  В рамките на инициативата „Отново на училище“ учениците от СОУ „Константин Преславски“ поканиха екипа на „Европа Директно“ Бургас в открит час на класния ръководител. Гост на събитието бе директора на училището г-н Илиев, присъстваха и членове на преподавателския състав.

  Учениците от 7, 8,9,10 и 11 клас бяха подготвили викторина на тема „Какво знам за Европа“ и демонстрираха своите познания за правата на европейските граждани и възможностите за пътуване в Европа под формата на кратък скеч.

  Екипа на „Европа Директно“ представи пред децата целите на Европейската година на гражданите 2013, представи новооткрития център в Бургас и сподели личен опит от възможностите , които предлага работата в държави от Европейския съюз.

  Тъй като част от учениците ще гласуват за първи път през живота си през 2014 г. те бяха запознати с предстоящите избори за Европейски парламент. В заключение бяха връчени грамоти и раздадени награди на най-успешно представилите се в двата конкурса и викторината.

Конкурс за есе и фотоколаж

  ЕИЦ „Европа Директно“ Бургас организира по повод 9 май – Денят на Европа сред учениците от 10 и 11 клас на СОУ „Константин Преславски“ конкурс за есе на тема „Аз гражданинът на Европа“ и конкурс за фотоколаж на тема „Денят на Европа“. Резултатите от двата конкурса бяха представени на 8 май в рамките на инициативата „Отново на училище“.

Европейски информационен кът в СОУ „Константин Преславски“ Бургас

Със съдействието на ЕИЦ „Европа Директно“ Бургас в у-ще „Константин Преславски“ бе създаден информационен кът на който са изложени информационни материали относно работата на Европейската Комисия, дейността на Европейските институции, информационните служби на ЕС. При подбора на материалите бе наблегнато на приоритетите на ЕК за тази година и особено на това , че 2013 година е Европейска година на гражданите. Освен това учениците имат възможност да се запознаят със своите права като граждани на Европа, както и с възможностите , които европейското гражданство им дава за пътуване, обучение и работа в страните на Европейския съюз.

 

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *