Актуални новини

Превенция на сивата икономика

siva ikonomika 11 2012 2

  На 21.11.2012 г. в Бургас при голям интерес БсТПП организира среща за създаване на дискусионен клуб за обмен на информация между работодатели, заети лица и синдикалисти. Мероприятието се проведе в изпълнение на Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудово правните и осигурителни отношения и превантивни действия за ограничаването й” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси. Участваха Заместник областният управител Атанас Терзиев, представители на отдел „Икономика и стопански дейности” на Община Бургас, НОИ, Дирекция РСЗ, Комисията за защита от дискриминация, КНСБ, КТ „Подкрепа”, местния бизнес, преподаватели и студенти от у-тет „Проф.д-р Асен Златаров”.

  Председателят на Палатата инж.Цанко Иванов приветства участниците и представи някои статистически данни по темата: през 2012 г., 36% от фирмите в страната участват в сивата икономика. По данни на експерти от ЕС в България тя достига до 30% и държавата губи 10 млр лв. годишно от това. Заместник областният управител призова участниците да изразяват свободно мненията си и ги увери, че ще вземе под внимание получената информация в работата си за подобряване на условията на трудово-правните и осигурителните отношения на регионално ниво. Заместник председателят на КТ „Подкрепа” Дянко Димов информира, че в предприятията където имат представителство, проблеми с трудовите договори и своевременните изплащания на възнагражденията на работниците няма. От КНСБ съобщиха, че от 29.11.2012 г. стартират кампания „Бъди инфо”, по време на която ще посетят минимум 10 предприятия от Бургас и региона за да информират работниците и служителите за правата им. Кампанията е породена от факта, че повечето хора, които се обръщат за помощ към синдиката не познават трудовите си права. Ренета Карастоянова от НОИ Бургас разясни, че при неформални трудови отношения проблеми се пораждат най-често, когато възникне социално осигурителен риск и НОИ не може да изплати обезщетение. Много са случаите на трудови злополуки с неосигурени лица. Често срещана практика е и осигуряване върху по-ниско от реалното възнаграждение. Карастоянова беше категорична, че в борбата за ограничаването на неформалните трудово-правни и осигурителни отношения активно трябва да участват и работещите. Има ли връзка между икономическата криза и мащабите на сивата икономика, защо днес много предприемачи се изкушават да закрият бизнеса си, удачно ли беше провеждането на пенсионна реформа в разгара на икономическа криза, има ли оправдание за неизпълнение на трудово-правните и социално-осигурителните задължения, или то трябва категорично да се порицава и къде е равнопоставеността между занаятчиите и надомните работници бяха част от дискутираните въпроси.

 

  Председателят Иванов изрази мнение, че българското селското стопанство има голям потенциал за осигуряване на заетост, ако се субсидират секторите с повече ръчен труд като овощарството, лозарство и зеленчукопроизводство, а не само високоме ханизираното зърнопроизводство.

 

  Виолета Лазова от отдел „Икономика и стопански дейности” на Общината Бургас представи дейностите за насърчаване на местния бизнес и съобщи, че за 2013 г. в бюджета на Общината са предвидени 80 000 лв. за тези цели. Заместник областният управител.

siva ikonomika 11 2012 3

siva ikonomika 11 2012 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *