Актуални новини

Българо-руски икономически връзки

brtpp11

   На 14.06.2012 г. в БсТПП се проведе среща с Българо-руската търговско промишлена палата с участието на Кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов, търговския представител на Руската федерация в България г-н Игор Илингин, почетния консул на Русия г-н Тонко Фотев, изп.директор на „Лукойл-Нефтохим Бургас” АД г-н Андронов и други ръководители и представители на водещи предприятия от региона. Основните цели на срещата бяха запознаване с икономическите и инвестиционни възможности в Община Бургас и определяне на мерки и взаимодействия между търговско-промишлените палати и местната власт за превъзмогване на съществуващите ограниченията пред търговско-икономическото сътрудничество.

   Председателят на БсТПП инж.Цанко Иванов подчерта, че независимо от обективните условия в България и големите предизвикателства на световната икономическа криза, има отрасли на икономиката, които са в състояние да предложат на заинтересовани руски партньори изгодни и разнообразни търговски оферти. Той отбеляза нарасналия интерес на руски граждани към недвижими имоти и допълни, че в регистъра на БТПП са записани 270 руски търговски представителства, 18 руски и смесени българо-руски фирми от Бургаски регион.

    Кметът на Бургас г-н Николов представи града като един от най-динамично развиващите се, с принос от 25% към държавния бюджет. Предизвикателството на настоящето е да се намират възможности в сложната глобална обстановка, без да се чакат само инициативи от ЕС, допълни той и припомни неотдавнашното посещение на делегация от гр.Вологда в Бургас, както и текущото посещение на бургаска делегация в Русия с атрактивни предложения за инвестиции в „Логистичен парк – Бургас”.

   Доцент Добрев подчерта, че у нас руските туристи харчат три пъти повече от западните, както и че българският туризъм трябва да се рекламира по-активно в Русия. Той предложи на бургаските бизнесмени пълно съдействие за информационен обмен чрез сайта на БРТПП, презентации във всички 174 регионални ТПП в Русия, както и за разкриване на търговско представителство там.

 brtpp21

   По време на дискусията стана ясно, че основният проблем пред българския внос в Русия са митата, а визовият режим е основната пречка пред руските граждани да почиват и работят в България. Бяха изказани противоречиви мнения дали качеството на българските стоки и услуги е достатъчно високо за руските потребители, както и по отношение на основния подход за активизиране на търговско-икономическите отношения – чрез по-силно българско присъствие на руския пазар, или чрез привличане на руски потребители и инвеститори в България.

 

  В резултат на срещата се оформиха насоки за бъдещо сътрудничество между двете палати в областта на информационния обмен и организирането на посещения на бизнес делегации в двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *