Услуги, касаещи Търговския регистър и работата с членове

АТА Карнети

Издаване на АТА Карнети – международни унифицирани митнически документи

Карнетът АТА е международен унифициран митнически гаранционен документ за временен внос, износ и транзитно преминаване на стоки, съгласно Международната Конвенция АТА и Истанбулската Конвенция за временен внос. Съгласно българското законодателство, режимът за използването му в Р България е уреден в Правилника за прилагана на Закона за митниците.

Предимства за използване на карнет АТА:

  • опростяване и ускоряване на митническите процедури, като се избягва заплащането на митнически депозити;
  • веднъж издаден, документът може да се използва в неограничен брой страни, в срок от една година от деня на издаването му.
  • карнет АТА се използва при износ, внос и транзитно преминаване на:
  1. oекспонати за участие в международни панаири, изложби, презентации и други представителни мероприятия;
  2. oпрофесионални материали – музикални инструменти, компютърна техника, офис оборудване, телевизионна, видео- и кино апаратура, театрален и цирков реквизит и др.;
  3. oпроизведения на изкуството;
  4. oспортни съоръжения и др.
  • стоките, движещи се под покритието на карнет АТА могат да бъдат превозвани с всякакъв вид превозни средства – самолет, влак, автомобил, камион и др. Единственото задължително условие по Конвенцията е, стоките да бъдат върнати обратно в страната във вида, в който са изнесени и в срока на валидността му, който не може да надвишава една година от деня на издаването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *