Услуги, касаещи Търговския регистър и работата с членове

АТА Карнети

Издаване на АТА Карнети – международни унифицирани митнически документи

Карнетът АТА е международен унифициран митнически гаранционен документ за временен внос, износ и транзитно преминаване на стоки, съгласно Международната Конвенция АТА и Истанбулската Конвенция за временен внос. Съгласно българското законодателство, режимът за използването му в Р България е уреден в Правилника за прилагана на Закона за митниците.

Предимства за използване на карнет АТА:

  • опростяване и ускоряване на митническите процедури, като се избягва заплащането на митнически депозити;
  • веднъж издаден, документът може да се използва в неограничен брой страни, в срок от една година от деня на издаването му.
  • карнет АТА се използва при износ, внос и транзитно преминаване на:
  1. oекспонати за участие в международни панаири, изложби, презентации и други представителни мероприятия;
  2. oпрофесионални материали – музикални инструменти, компютърна техника, офис оборудване, телевизионна, видео- и кино апаратура, театрален и цирков реквизит и др.;
  3. oпроизведения на изкуството;
  4. oспортни съоръжения и др.
  • стоките, движещи се под покритието на карнет АТА могат да бъдат превозвани с всякакъв вид превозни средства – самолет, влак, автомобил, камион и др. Единственото задължително условие по Конвенцията е, стоките да бъдат върнати обратно в страната във вида, в който са изнесени и в срока на валидността му, който не може да надвишава една година от деня на издаването му.
Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *