Съб05212022

Last updateПет, 20 Май 2022 9am

България ще създаде първата регионална платформа като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия

04.05.2022 2След обявеното на 27 април от Газпром спиране на доставките на газ за България заместник министър-председателят на страната Асен Василев проведе серия от срещи в Комисията.
Като резултат от срещите Европейската комисия и България се договориха да създадат в София първата регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия. В рамките на този пилотен проект ще бъдат разгледани нуждите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и инфраструктурните аспекти.
Регионалната работна група ще се съсредоточи върху предстоящата година и ще предостави специфичен регионален експертен опит и ноу-хау за разработването и прилагането на плана за действие REPowerEU с цел намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за следващата зима и допълнително ускоряване на декарбонизацията в енергийния сектор.

Тя ще подпомага и координира прилагането на плановете за съвместна подготвеност в региона, включително закупуването на международния пазар, съхранението и междусистемните връзки, като по този се допринесе за сигурността на доставките в България, региона, енергийната общност и не само.
Във връзка с тази работна група България ще се свърже със съседни държави и ще организира първата министерска среща на 5 май.
Работата на групата ще се основе по-специално на подготовката на Европейската комисия за различни сценарии, свързани със спиране на енергийните доставки, в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори. Тя ще представи плана REPowerEU следващия месец.

 

Партньори

sfautolemna1galsevan3szb2mastoplivo