Съб05212022

Last updateПет, 20 Май 2022 9am

Има неизползван потенциал в търговията на България с Мароко

20.05.2022 1Българската търговско-промишлена палата проведе уебинар на тема „Нови възможности за сътрудничество между България и Мароко“. Онлайн събитието бе открито от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който благодари на партньорите от дипломатическите мисии на България и Мароко в Рабат и София за инициативата и успешната организация. Той подчерта,че търговските палати от двете приятелски страни имат дълга история на сътрудничество и това улеснява контактите им дори във виртуален формат. Целта на самото събитие бе да се очертаят и представят икономическите сектори от двустранен интерес.
Димитър Данчев, заместник-министър на икономиката и индустрията, също участва в уебинара и сподели, че все още има потенциал за нарастване на българския износ за Мароко и то най-вече в секторите, свързани с хранително-вкусовата промишленост, селскостопанската продукция, електрониката, електротехниката, машините и оборудването, козметиката и други.

Прочети още...

Възможности за подобряване енергийната ефективност на МСП със средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

 

18.05.2022 3Обявена е мярка за подобряване енергийната им ефективност на МСП със средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет 136 млн. лв. В зависимост от нуждите си компаниите могат да получат между 25 000 лв. и 150 000 лв. Със средствата могат да купуват енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да се направи модерна изолация на производствените бази. Това ще им позволи дългосрочно да намалят разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива и други енергоносители. Съфинансирането по програмата е 50%.

Прочети още...

Европейската комисия публикува Икономическата прогноза от пролетта на 2022 г.

18.05.2022 2Нахлуването на Русия в Украйна постави нови предизвикателства, точно когато Съюзът се възстановяваше от икономическите последици от пандемията. Като упражнява допълнителен натиск за повишаване на цените на суровините, предизвиквайки нови смущения в доставките и нарастваща несигурност, войната задълбочи съществуващите преди това проблеми пред растежа, които се очакваше да намалеят. Това накара Европейската комисия да преразгледа перспективите за растежа в ЕС, като ги занижи, докато тези за инфлацията трябваше да бъдат повишени.
БВП на ЕС се очаква да остане положителен през прогнозния период благодарение на комбинирания ефект от вдигането на ограничителните мерки и силните действия на политиката, предприети в подкрепа на растежа по време на пандемията. По-конкретно, отварянето след пандемията на услугите с интензивно използване на контакти, силният и все още подобряващ се пазар на труда, по-слабото натрупване на спестявания и фискалните мерки за компенсиране на нарастващите цени на енергията се очаква да подпомогнат частното потребление.

Прочети още...

Партньорства за регионални иновации: 63 региона, седем града и четири държави членки бяха избрани за участие в пилотно действие

18.05.2022 1Българският еврокомисар Мария Габриел обяви на пресконференция в Брюксел 63 региона, седем града и четири държави членки, избрани в рамките на пилотната инициатива „Партньорства за регионални иновации“. Габрово е българският регион избран да участва в инициативата. Пилотното действие се реализира от екипа на комисар Габриел в Съвместния изследователски център (JRC) на ЕК и Комитета на регионите.
„С партньорствата адресираме две основни предизвикателства в иновационната екосистема на Европа. Това са фрагментираността на инструментите за финансиране и недостатъчната свързаност между регионалните и местните участници в иновациите. Ето защо ще предоставим на регионите и градовете експертиза, сътрудничество, работа в мрежа, които ще им помогнат за привличането на инвестиции и мобилизиране на подходящите програми за финансиране“, заяви Мария Габриел.

Прочети още...

Партньори

sfautolemna1galsevan3szb2mastoplivo